Etiketler

28 Mayıs 2015 Perşembe

Bebeği memeden ayırma süreci nasıl olmalı?

Anne sütü,bir annenin bebeğine verebileceği en faydalı besindir.Anne sütünün bağışıklık sistemi başta olmak üzere bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine çok büyük katkıları vardır.Dünya sağlık örgütü ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini vurguluyor.



Bebek,anne sütüyle birlikte sadece açlığını gidermiyor,psikolojik olarak da kendini güvende ve huzurlu hissediyor.Annenin bebekle en kuvvetli bağları da emme sırasında oluşuyor.

6 aydan sonra anne sütüyle birlikte bebeklere ek gıda veri!meye başlanıyor. 8. ve 9. aylar da artık emme sıklığı giderek azalıyor ve süresi de kısalıyor.

Bebeğin sütten ne zaman kesilmesi gerektiği her anne ve bebek için farklıdır aslında. Her şeyden önce bebeğin bu duruma hazır olması lazım. Bebeğin hasta olduğu ve diş çıkardığı bir döneme denk gelmemesi gerekir.




Yine sütten keserken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bebeği sütden bir anda değil kademeli olarak kesmek gerekir. Gerek gece gerekse gündüz emme sıklığını azaltmak lazım. Uzmanlara göre bebeği 18-24 ay aralığında sütten kesmek uygundur.

Bebeği sütten keserken genelde 2 yöntem uygulanır.Birincisi anne ğöğsüne salça,acı biber gibi şeyler sürerek memenin görüntüsünü,tadını değiştirerek bebeği memeden uzaklaştırır.

Diğer bir yöntemde ise anne bebeğini bir kaç gün babaannesi ya da annesine bırakmak suretiyle bebeğin memeyi unutmasını sağlar.

Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın önemli olan doğru zamanda kararlı bir tutum sergilenmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder