Etiketler

22 Mayıs 2015 Cuma

Bayram gelenekleri yaşatılmıyor



İslam dininde kutsal sayılan günlerden biridir bayram günleri.Bu özel günde bütün aile bireyleri bir araya gelir, kalabalık bayram sofraları kurulur, akrabalarla bayramlaşılır. Kısacası bayram özüne uygun yaşatılırdı. Yaşatılırdı diyorum çünkü günümüzde bu geleneği sürdüren aile sayısı gittikçe azalmaya başladı.


Bayram denilince günümüzde artık çoğu insanın aklına tatil geliyor. Özellikle de büyük kentlerde bayram tatilinin uzunluğuna göre yurt içi ya da yurt dışı tatil planları yapılıyor. Bayramlarda aile ziyaretlerinden öte tatil programları yapmaya başladık. Anne baba eli öpme,akraba ziyaretleri artık geri planda kalır hale geldi.

Konunun dramatik bir diğer yanı ise artık birbirimizin bayramını telefonla konuşarak değil,mesaj yazarak kutlar hale geldik. Yani akrabalık bağlarımızı da teknolojiye kurban verdik.

Bu kutsal günlerdir aslında bizi bir arada tutan, kaynaştıran.El öpmezsek,birbirimizle bayramlaşmazsak aile olarak nasıl bütünleşeceğiz?Dahası çocuklarımız akrabalarını nasıl tanıyacak? Birbirimizden kopmadan akrabalık ilişkilerimizi nasıl sürdüreceğiz?

Hepimiz  özümüze,değerlerimize sahip çıkalım. Sahip çıkalım ki millet olarak ayakta kalabilim,kültürel erozyona uğramayalım. Bayramı bayram gibi yaşayıp,çocuklarımıza da yaşattırırsak onlara da geleneklerine sahip çıkmaları konusunda güzel bir örnek teşkil ederiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder