Etiketler

21 Mayıs 2015 Perşembe

Çocuklarımız neden asosyalleşiyor?



Modern dünyayla birlikte artık gitgide içine kapalı bir toplum haline gelmeye başladık.  Gelişen teknoloji herşeye erişimi kolay haline getirmesine karşı sosyal bağlarımızı da aynı hızla zayıflattı. Bu durum sadece bizi değil çocuklarımızı da etkiler hale geldi.

Önceden türk toplumunda geniş aileler yaygındı. Baba,anne,çocuk,babaanne,dede belki amcalar,halalar... Oldukça kalabalık ailelerde dünyaya gelen çocukların sosyal ilişkileri daha kuvvetli oluyordu. Dil gelişimleri,diğer insanlarla kurdukları iletişim,yeni girdikleri ortama adepte olmaları çekirdek ailelerde yaşayan çocuklara göre daha hızlı oluyordu.



Şimdilerde ise kent yaşamı bizlerin olduğu kadar çocuklarımızın da dünyasını daralttı. Yüksek katlı apartmanlarda yaşayan çocuklar sosyalleşme adına kırsalda yaşayan çocuklara nazaran daha geride kaldı. Akrabalık ilişkilerine,yeşil alana,oyun bahçelerine hasret kalan çocuklar kendi içine dönmeye başladı.


Çocuklarımızın iyi bir bakıcının elinde büyümesi ya da iyi bir kreşe gitmesi unutmayalım ki onu manevi açıdan hiç bir zaman doyurmayacaktır. Çocuklarımız bu doygunluğa anne ve babanın sevgisiyle ulaşacaktır.

Çocuklarımızın bir diğer asosyalleşme nedenleri de teknolojik araçlar. Daha küçük yaştan itibaren televizyon,internet ve cep tefonuyla tanışan çocuklar bu sayede çocukluklarını yaşayamaz hale geldi. Küçük yaştan itibaren anne ve  babaları tarafından televizyona,internete mahkum edilen çocuklar bu şekilde zamanlarının büyük bir kısmını verimsiz şekilde geçirir oldu.Bir süre sonra da anne,baba ve çocuk arasındaki iletişim en asgari düzeye düşmeye başladı.



Burada biz ebevynlere düşen bazı görevler var.İlk önce sizin anne baba olarak   televizyonun ve internetin hayatınızda büyük bir yer kaplamamasına izin vermemeniz gerekiyor. Çünkü çocuk sizi kendine model olarak alıyor.

Diğer bir husus ise çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmesi konusu.Bundan kastım çocuklarınızla oyun oynayın,boyama yapın,parka gidin. Unutmayın ki çocuklarımızla ne kadar çok zaman geçirip,ilgilenirsek onların kişilikleri de o kadar sağlam olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder